Asterisk Another Concept

13 januari, 2020

Waarom mooie en leesbare URLs belangrijk zijn

Blog door

Max

Jouw website heeft waarschijnlijk meerdere pagina’s. Gebruikers kunnen door deze pagina’s navigeren en dat wordt weergegeven in de URL van jouw website. Het is belangrijk dat deze URL’s leesbaar zijn en structuur hebben, maar waarom is dit zo?

URL’s laten zien waar je bent

Als je leesbare URL’s hebt (zoals anotherconcept.nl/webdesign) weet je gebruiker altijd op welke pagina hij zich bevindt. De URL geeft direct bovenin het scherm alle duidelijkheid. Je kan ook op een nette manier de “diepte” van je website aangeven, zoals hier: anotherconcept.nl/webdesign/webshops of, in het geval van een webshop bijvoorbeeld /dames/jurken/partydresses

Het verbetert je vindbaarheid

Niet alleen je gebruikers kunnen URL’s lezen, zoekmachines kunnen dat ook. Met goede URL’s geef je veel informatie aan zoekmachines over je website. Zoekmachine gebruiken robots om door alle webpagina’s te crawlen en op basis van jouw URL’s kunnen ze jouw website op de juiste manier in de zoekresultaten plaatsen.

Pas je URL’s niet aan!

Mooie URL’s hebben heel veel voordelen. Maar zodra je URL’s niet meer op orde zijn, kunnen die voordelen snel omslaan in nadelen. Het is daarom een gevaar om je URL’s achteraf nog aan te passen. Ze zijn dan namelijk al geïndexeerd door zoekmachines en de kans is groot dat andere pagina’s of social media posts nog naar de oude URL verwijzen, waardoor je een foutmelding krijgt. En teveel foutmeldingen zijn weer slecht voor je vindbaarheid. Onze tip daarom: Pas je URL’s niet achteraf aan!