Asterisk Another Concept

16 december, 2019

Kiezen tussen een maatwerk of standaard website

Blog door

Max

Een website is essentieel voor bijna ieder modern bedrijf. Een goede website kan functioneren als knooppunt van al je mediakanalen. Maar wat moet een website nou wel of juist niet bevatten? Dit is bij ieder bedrijf een andere kwestie. Voor het ontwikkelen van een website zijn er twee opties; een standaard website of een op maat gemaakte website. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn de voordelen van zowel een standaard als een maatwerk website?

Wat is een standaard website?

Misschien heb je wel eens gehoord over website thema’s en templates. Websites die hier gebruik van maken zijn standaard websites. In principe zijn dit softwarepakketten die je in jouw website kunt implementeren. Deze pakketten, oftewel templates, worden voor meerdere branches en sectoren gebruikt en zijn dus vrij algemeen. Deze templates kunnen wel aangepast worden om meer met jouw bedrijf te laten passen. Denk hierbij aan het kleurpalet, de tekstuele inhoud en afbeeldingen. Maar de mogelijkheden zijn niet eindeloos.

De voordelen van een standaard website

  • De implementatie gaat redelijk snel. De tijd om een standaard template te implementeren is doorgaans veel lager dan bij een maatwerk website. Dit komt doordat er met standaard technieken wordt gewerkt die veelal al klaarstaan.
  • Het kost minder geld. Doordat de implementatie gemakkelijker en sneller gaat, kan een standaard template voor lagere kosten worden ontwikkeld.
  • Eenvoudig beheer. Websites met een standaard thema of template kunnen vaak gemakkelijker worden beheerd door de klant zelf, zonder hier een marketeer of developer voor in te schakelen.

De nadelen van een standaard website

  • Het grootste nadeel van een standaard website is dat de bedrijfsvoering van een bedrijf zich moet aanpassen aan de website, in plaats van andersom.
  • De keuzes zijn beperkt. Bij een standaard template zit je vast aan de mogelijkheden die het template biedt. Dit geldt bijvoorbeeld voor pagina-indeling, vormgeving van bepaalde elementen en soms zelfs voor de algehele stijl van de website.
  • Een softwarepakket heeft vaak één taak. Wil je op je website meerdere taken implementeren? Dan dien je ook meerdere pakketten aan te schaffen. Zo kunnen de kosten alsnog oplopen. Ook kan het beheer hierdoor lastiger worden.

Wat is een maatwerk website?

Wanneer er geen sprake is van een standaard thema of template dan spreken we van een maatwerk website. Maatwerk software wordt volledig ontwikkeld op basis van de wensen, behoeftes, eisen en verwachtingen van het bedrijf. Een bedrijf kan kiezen voor uitgebreidere software, maar ook voor minder uitgebreide software. Iedere pixel kan op maat worden gemaakt, waardoor deze website altijd naadloos aansluit bij de wensen van het bedrijf. Bij een maatwerk website is er vaak ook sprake van een uitgebreide design fase. Daarbij wordt de website helemaal naar wens vormgegeven en dan pas omgezet naar een daadwerkelijke website.

Hoewel deze minder uitgebreidere software minder kan dan een standaard website is dit nog steeds een maatwerk website. Het ontwikkelen van een maatwerk website vergt ook meer tijd. Zo wordt de software eerst ontwikkeld en daarna geïmplementeerd.

De voordelen van maatwerk websites

  • Een maatwerk website is schaalbaar en hierdoor ondersteunend voor het bedrijf en de bedrijfsvoering. De software van een maatwerk website kan in zijn geheel aangepast worden aan de wensen van de klant. Je hoeft dus nooit concessies te maken.
  • Een maatwerk website kan zo groot – of zo klein – worden als een bedrijf maar wilt. Je zit immers niet vast aan de limitaties van een thema.
  • Maatwerk software wordt gemaakt door developers die nauw contact hebben met het bedrijf en veel persoonlijk contact hebben met de klant. De samenwerking bij dit soort trajecten is dan vaak ook langduriger.

De nadelen van maatwerk websites

  • De ontwikkeling van een maatwerk website duurt langer. Zowel het voorwerk, het design, de ontwikkeling en de implementatie kosten meer tijd. Dit komt doordat er over elke pixel van jouw website wordt nagedacht en er geen of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van standaard elementen.
  • Maatwerk websites zijn over het algemeen duurder dan standaard websites. Het is logisch dat er meer kosten gebonden zijn aan een langdurig traject waarbij al jouw wensen worden omgezet.
  • Het beheer van een maatwerk website is vaak beperkter dan bij een standaard website. Niet alle maatwerk websites zijn even aanpasbaar door de klant zelf. In sommige gevallen is hier een developer of marketing voor nodig. Another Concept ontwikkelt alleen maatwerk websites, maar hecht wel veel waarde aan de aanpasbaarheid door de klant zelf. Zo combineer je eigenlijk het beste van twee werelden.

Standaard Vs. Maatwerk websites

Om een juiste keuze te maken tussen een standaard of maatwerk website is het belangrijk om je bewust te zijn van een aantal dingen en jezelf een drietal vragen te stellen;

  1. Vind ik een snelle implementatie belangrijk?
  2. Wat is mijn budget?
  3. Is een standaard pakket toereikend voor mijn bedrijf?

Standaard en maatwerk websites bij Another Concept

Op de vraag ‘standaard website of maatwerk website?’ is dus geen vast antwoord te geven. Om hier goed antwoord op te geven is het belangrijk om te weten wat jouw bedrijf nodig heeft of wat juist niet.

Binnen Another Concept heb je altijd de keuze tussen een standaard of maatwerk website. Zo hebben wij een eigen standaard template ontwikkeld, dat nog steeds redelijk veel keuzes voor de inrichting van je website biedt. Is dit niet toereikend? Dan kun je met ons een maatwerk website traject aangaan! We kijken altijd met je mee welke optie voor jouw bedrijf het beste is.

Kom eens vrijblijvend bij ons langs! Dan brengen we je bedrijf in kaart en kijken we samen welke optie hier het beste bij past.