tips voor ondernemers

5 uitspraken die de groei van je bedrijf tegenhouden

Blog door Maike Salakory

Wordt blij van content die raakt

Ondernemen is leuk! Je leert constant nieuwe dingen, spreekt nieuwe mensen en ontwikkelt jezelf op veel vlakken. Maar, ondernemen gaat ook om het realiseren van constante groei. In omzet, personeel, oppervlakte of op het gebied van skills. Dat kan alleen met de juiste mindset en door het maken van keuzes. Daar kun je jezelf behoorlijk in belemmeren, vooral als je onderstaande uitspraken vaak doet.

We hebben geen tijd

Geen tijd hebben klinkt veel ondernemers bekend in de oren. Geen tijd hebben en ergens geen tijd voor nemen is echter een groot verschil. Ondernemerschap heeft zo veel aspecten waar je nou eenmaal in moet investeren, ook als het gaat om tijd. Dus neem de tijd om nieuw personeel goed in te werken, neem de tijd om regelmatig met je medewerkers in gesprek te gaan, neem de tijd om nieuwe dingen te leren. Uiteindelijk levert dit je namelijk veel op.

We hebben het nu niet nodig

Het is geweldig als het goed met je bedrijf gaat. Maar wat als het een keertje ‘minder’ gaat? Wil je dan pas beginnen met het investeren in nieuw personeel, klanten, marketing of iets anders? Als je wacht totdat je het nodig hebt, ben je eigenlijk al te laat. Het opzetten van nieuwe projecten en investeringen kost namelijk tijd. Je kunt de dip dus maar beter voor zijn, zodat het zelfs als het ‘wat minder’ gaat het nog altijd goed genoeg gaat!

We hebben het altijd zo gedaan

De wereld staat niet stil. Je klanten en de markt zijn constant in beweging, nieuwe ontwikkelingen op je vakgebied worden uitgerold en ga zo maar door. Het is dus best wel gek als je bedrijf stilstaat, terwijl alles om je heen dat niet doet. Durf voor verandering te gaan! Dit betekent niet dat je het roer in één keer om moet gooien. Door je bedrijf constant door te ontwikkelen, op wat voor gebied en in welke mate dan ook, groei je geleidelijk mee.

We wachten het nog even af

Over stilstaan gesproken. Twijfel je over het nemen van een belangrijke beslissing of over het wel of niet doen van een investering? Te lang twijfelen en hierdoor niets doen is op ten duur geen goed idee. Grote kans dat anderen je voor zijn of dat die ene mooie kans aan je voorbij gaat. Denk goed na over de keuzes die je neemt, maar voorkom dat je stil komt te staan door keuzestress.

We weten niet of we dit kunnen

Nieuwe dingen uitproberen blijft spannend. Maar is dat een reden om het nooit te doen? In jezelf geloven is één van de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle ondernemer. En daarna kun je nog de kennis en ervaring uit je omgeving erbij betrekken. Ga in gesprek met je professionele netwerk, betrek collega’s bij je project of besteed bepaalde onderdelen uit aan een ander bedrijf. Met de juiste instelling en hulp van anderen kun je vaak meer dan je denkt!

Soms moet je een sprong in het diepe nemen om erachter te komen wat er op de bodem ligt te wachten. Vaak is het beter en mooier dan je verwacht, soms valt het tegen. In beide gevallen laat het je groeien als ondernemer.

Lees meer berichten

Contact

contact@anotherconcept.nl
0481 74 50 96

Bezoekadres

Celsiusweg 18G
6662PX, Elst