Asterisk Another Concept

23 juli, 2019

Zo rond je projecten snel en effectief af

Blog door

Max

Er zijn verschillende manieren om projecten zo goed en snel mogelijk te laten verlopen. Bij Another Concept werken we voornamelijk met iteraties. Dit houdt in dat we een heel ontwikkelproces in het kort afronden en vanuit daar verder borduren richting het eindresultaat. We vertellen je graag meer over deze manier van werken!

Laten we starten met een korte introductie, wat is een iteratie nou precies? Een iteratie is een stap in een ontwikkelproces waarin de hele ontwikkeling in een vogelvlucht wordt doorlopen. Uit een iteratie kunnen bijvoorbeeld de volgende producten of mijlpalen komen: een prototype (van lo-fi tot hi-fi), een testomgeving of een proefversie. Doordat er een “echt” product staat na een iteratie, kan je hiermee aan de slag met analyses en tests.

De voordelen van meerdere iteraties

Zoals ik hierboven al aangaf, heb je na iedere iteratie een prototype of tussenproduct. Dit geeft veel ruimte voor tests en analyses. Wij zijn van mening dat het uitvoerig testen van werk alleen maar kan leiden tot beter werk.

Een ander voordeel van iteraties is het feit dat er geen sleur in een project komt te zitten. Iteraties zijn van nature kort en gefocust en dat merk je als je eraan werkt. Geen ellenlange onderzoeksfases en ontwerpfases, maar snelle beslissingen.

Verschillende vormen van iteraties

Iteratief werken kan op verschillende manieren en iedere manier heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder een aantal vormen van iteraties op een rijtje.

Sprints

Iteraties in de vorm van sprints zijn de meest bekende vorm. Als we het hebben over sprints, werken we meestal in gelijkwaarde tijdsblokken en bouwen we uit op hetzelfde product. Dit hebben wij bijvoorbeeld toegepast bij ons partnerbedrijf Saber Apps. Tijdens iedere sprint lag er focus op één specifiek onderdeel van de applicatie. Na iedere sprint werd het onderdeel getest, aangepast en afgerond. Na afronding van de ene sprint kan er worden gestart met de tweede sprint enzovoorts.

1/10/100

De “1/10/100”-variant is een methode die zich meer richt op probleemoplossing door een creatieve gedachtegang op te wekken. Het globale idee is dat er gewerkt wordt met 3 iteraties. Deze drie iteraties nemen steeds meer tijd en werk in beslag dan zijn voorganger. Het idee is dat je per iteratie een compleet andere uitwerking ontwikkeld voor hetzelfde probleem.

De 1-iteratie is de kortste iteratie. In deze iteratie maak je binnen enkele uren een (meestal niet-functioneel) eindproduct dat jouw probleem oplost. De 10-iteratie duurt net wat langer. In plaats van door te borduren op hetzelfde concept, pak je nu een andere invalshoek voor hetzelfde probleem. Door deze nieuwe inzichten, wordt het echte eindproduct stukken beter. In de 100-iteratie wordt het eindproduct opgeleverd.

Een experimenteel project

Vooral bij grotere website- en webshopprojecten gebruiken wij iteraties. Afgelopen maand is er echter een apart geval naar voren gekomen. Another Concept is gevraagd om een beschrijvende film te maken voor een theater en muziekschool. Normaal gezien ontwikkelen wij een algeheel verhaal, een script en storyboard voordat we gaan filmen. Op basis daarvan leggen wij alles vast en gaan we de montage in.

Omdat er bij onze klant altijd op verschillende dagen activiteiten gepland staan, moesten we creatief zijn in onze werkwijze. Dit gaf ons een idee om te werken met sprints. Wij hebben in korte tijd veel korte shots geschoten, zonder vooraf een storyboard te maken. Dit had enerzijds te maken met het flexibele filmschema dat we aan moesten houden en met het feit dat we de ervaringen en emoties van de bezoekers en studenten leidend wilden laten zijn in de film.

Na één week van filmen op verschillende activiteiten en shows, hebben we genoeg beeldmateriaal (meer dan 2u!) verzameld. Met deze eerste beelden gaan de onze eerste sprint in. Tijdens deze sprints zetten we een mid-fidelity prototype neer van de video. Hierdoor krijgen zowel wij als de opdrachtgever een gevoel bij hetgeen wat we uiteindelijk neer willen gaan zetten. Op basis van de eerste sprints gaan we verder kijken naar missende beelden en bouwen we (achteraf) een storyboard.

Met dit project bundelen we de methodes die we voornamelijk gebruiken bij webdevelopment projecten met onze creativiteit die we in onze video’s stoppen. We houden jullie natuurlijk op de hoogte van het resultaat!

Vast in een creatieve blokkade? Lees onze blog: hoe kom ik in een creatieve mindset