Hoe gebruik je Google Analytics

Hoe gebruik je Google Analytics?

Blog door Ruth

Google Analytics is een handige gratis tool om de prestaties van je website te meten. De data van Google Analytics geeft je inzicht in het gebruik van je website. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je website heeft en hoelang een bezoeker gemiddeld op je website blijft. De data van Google Analytics kan je dus helpen om meer inzicht te krijgen in het gebruik van je website. Heb je wel Google Analytics, maar kun jij nog wel wat hulp gebruiken met het het inzetten van de data uit Google Analytics? Lees dan deze blog waarin wij je meer vertellen over het gebruik van Google Analytics.

Het selecteren van een tijdsperiode

Als je de Google Analytics gegevens goed wilt interpreteren, moet je een logische tijdsperiode kiezen. Om in de gaten te houden hoe je website het nu doet, vergelijk je de huidige periode vaak met de vorige periode. Welke periode het meest geschikt is om, is afhankelijk van het bedrijfstype en wat je precies wilt weten. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe website of heb je een advertentiecampagne lopen wil je natuurlijk weten wat de resultaten hiervan zijn. Bied je seizoensgebonden producten of diensten aan hou dan rekening met het seizoen. Aangezien resultaten erg kunnen vertekenen als je een periode buiten het seizoen met een periode in het seizoen vergelijkt. Tenzij je juist het verschil wilt zien tussen een periode in het seizoen en buiten het seizoen natuurlijk. Hou er ook rekening mee dat een periode van een week vaak te kort is om goed te kunnen meten, aangezien de kleinere verschillen dan zwaarder mee tellen.

Belangrijke statistieken

In Google Analytics kun je veel gegevens inzien, maar er zijn een aantal punten die erg belangrijk zijn om te monitoren. Dit zijn:

    • De gebruikersaantallen
    • het aantal nieuwe gebruikers
    • het aantal sessies per gebruiker
    • het aantal pagina’s per sessie
    • de gemiddelde sessieduur
    • bouncepercentage.

Vanuit deze punten kun je globaal de website in de gaten houden. Gaat een van deze punten achteruit kan dit een indicatie zijn dat je hierop actie moet ondernemen. Algemeen gezien is een stijging in het aantal gebruikers positief. Maar wanneer het bouncepercentage hierbij ook sterk toeneemt en de sessieduur veel korter wordt, kan het zijn dat gebruikers niet op de juiste manier aangetrokken worden naar de website.

Bouncepercentage

Het bouncepercentage geeft aan hoeveel procent van de gebruikers na het bekijken van de eerste webpagina je website weer verlaten. Wanneer je meer dan een pagina op je website hebt, wil je het bouncepercentage laag houden. Er zullen altijd gebruikers zijn die je website verlaten na het bezoeken van één pagina, dus je zult altijd een bouncepercentage houden. In het doelgroepoverzicht kun je het gemiddelde bouncepercentage zien over alle pagina’s. Ook kun je zien hoe pagina’s zelf scoren op bouncepercentage. Dit vind je terug in Google Analytics bij het kopje gedrag, onder het tussenkopje website content.

Schrik niet gelijk als je pagina’s met een erg hoog bouncepercentage hebt, kijk ook altijd naar het aantal bezoekers en om welke pagina het gaat. Hebben maar een aantal bezoekers de pagina bezocht, dan is het bouncepercentage vaak niet representatief. Heb je namelijk maar twee bezoekers gehad op de pagina en hebben deze allebei de pagina verlaten heb je een bouncepercentage van 100%, maar dat zegt natuurlijk niet gelijk iets over de kwaliteit van de pagina. Daarnaast is het ook belangrijk om in de gaten te houden wat het doel van de pagina is. Sommige pagina’s zijn er namelijk gewoon voor bedoeld om na lezen weer te worden verlaten.

Hoe komen bezoekers op jouw website?

Onder het kopje “alle kanalen” bij acquisitie kun jij zien via welke kanalen je bezoekers op jouw website zijn gekomen. Je kunt precies zien hoeveel bezoekers er op jouw website gekomen zijn via social media kanalen, organische zoekresultaten, directe websitebezoeken en referral. Directe websitebezoekers gaan direct naar jouw website door de url in te typen. De bezoekers die op jouw website komen door organische zoekresultaten, komen via een zoekwoord in Google op jouw website terecht. Bezoekers die door referral op jouw website komen, zijn door een andere website doorverwezen naar jouw website.

Met name het aantal bezoekers dat door social media kanalen terecht komen op jouw website kunnen jou helpen prestaties te meten. Heb je namelijk en nieuwe campagne op één van je social media kanalen lopen of ben je actiever geworden op een van je kanalen, dan kun je onder alle kanalen het aantal bezoekers via een social media kanaal vergelijken. Hierdoor kun je meten of jouw social media posts ook meer resultaat opleveren voor jouw website.

Als je eenmaal weet waar je moet kijken in Google Analytics kun je de prestaties van jouw website goed in de gaten houden. Met de tips hierboven krijg je de basis van Google Analytics onder de knie, maar je kunt er nog veel meer mee. Benieuwd naar de mogelijkheden of ben je toe aan meer inzicht in je websiteprestaties? Je kunt ons altijd vragen!

Lees meer berichten

Contact

contact@anotherconcept.nl
0481 74 50 96

Bezoekadres

Celsiusweg 18G
6662PX, Elst