Asterisk Another Concept

29 april, 2019

Hoe bepaal ik mijn advertentiebudget?

Blog door

Maike Salakory

Regelmatig krijg ik de vraag wat een goed advertentiebudget is. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt onder andere af van jouw budget, het type advertentie, je doelgroep en het kanaal. Hoe bepaal je dan je advertentiebudget? Je kunt natuurlijk “gewoon proberen” wat werkt, maar je kunt dit ook goed doordacht aanpakken!

In onderstaande blog werken we het bepalen van het advertentiebudget voor Facebook (en daarmee ook Instagram) advertenties uit. Je kunt de berekening ook op andere kanalen loslaten, maar de resultaten kunnen dan iets anders uitpakken.

1. Wat is de waarde van jouw klant?

Om te weten wat je kunt uitgeven moet je eerst weten wat je inkomsten zijn. Als het goed is levert jouw advertentie nieuwe klanten op. Deze klanten zorgen voor een bepaald inkomen. Een advertentie doet het goed als je de kosten van je advertentie kunt betalen met de inkomsten van deze nieuwe klanten en er ook nog iets aan over houdt. Hiervoor moet je dus weten wat een klant jouw oplevert of, met andere woorden, wat de waarde van jouw klant is. Dit bepaal je op de volgende manier:

  • Wat is de gemiddelde orderwaarde van jouw klant
  • Hoe lang blijft iemand klant: Is het een eenmalige aankoop, werk je met abonnementen of contracten of bestellen mensen bijvoorbeeld gemiddeld 3 keer?

2. Wat is je conversie ratio?

Vervolgens is het belangrijk om te weten wat je conversie ratio is. Met andere woorden: Hoeveel advertentieklikken of website bezoeken heb je nodig om 1 nieuwe klant te genereren? De conversieratio van je website bereken je op de volgende manier:

Het totaal aantal conversies gedeeld door het totaal aantal website bezoeken *100%  = de conversieratio van je website

Conversies kunnen bijvoorbeeld webshop bestellingen, ingevulde contactformulieren of downloads zijn. In deze blog gaan we uit van klanten. Als uit deze berekening bijvoorbeeld blijkt dat je conversie ratio 1,5% is, betekent dit dat je 100 website bezoeken of advertentieklikken nodig hebt om 1,5 nieuwe klant te krijgen. Wil je weten hoe je meer conversie kunt behalen? Bekijk dan ook eens deze blog.

3. Bepaal je budget

Op basis van je doelgroep en budget geeft Facebook het bereik van je advertentie aan en het aantal conversies (bijvoorbeeld website klikken) dat hieruit volgt. Je weet nu als het goed is hoeveel website klikken je nodig hebt om je conversie ratio te behalen. Wil je bijvoorbeeld 6 nieuwe klanten uit je advertentie genereren met een conversie ratio van 1,5%? Dan heb je 400 klikken nodig (100 klikken is 1,5 klanten, 400 klikken is 6 klanten). Je weet ook welk budget je maximaal kan uitgeven aan een nieuwe klant, op basis van de waarde van die klant. Nu is het tijd om je advertentiebudget in te stellen. Verhoog je budget totdat je het bereik en de bijbehorende website klikken hebt bereikt die je wilt, zonder dat je buiten je budget gaat.

Advertentiebudget in de praktijk

In de praktijk zal het vaak neerkomen op uitproberen. Misschien heb je geluk en presteert jouw doelgroep buitengewoon goed. Met een relatief laag advertentiebudget kun je dan al veel resultaat behalen. Sommige advertenties hebben juist meer budget nodig om echt van de grond te komen.

Moet je dit dan voor iedere nieuwe advertentie opnieuw berekenen? Aan het begin is dit wel handig. Naar verloop van tijd krijg je steeds meer inzicht in welke budgetten voor jou werken, waardoor je het steeds meer op gevoel kunt doen. Merk je dat je resultaten naar verloop van tijd tegen gaan vallen? Dan kan het handig zijn om de berekening voor de advertentiebudget nog een keer te doen. Wie weet is je conversie ratio onverwachts gedaald of is je klantwaarde inmiddels veranderd.