Asterisk Another Concept

28 februari, 2019

Waarom is bewegen tijdens je werk zo belangrijk?

Blog door

Max

Een groot deel van de dag ben je aan het werk, op kantoor of ergens anders. Vaak betekent dit veel uren achter een bureau en weinig beweging. Maar wist je dat dit eigenlijk heel slecht voor je is? Het weinig bewegen belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Bij langdurig zitten gaan alle processen in het lichaam achteruit: dit leidt tot een hoge bloeddruk, slijtage in de gewrichten en vernauwing van de kransslagaders. Zweedse onderzoekers stelden in 2014 al vast dat lang zitten het risico op hart- en vaatziekten, obesitas diabetes en kanker met 50 procent verhoogt. Als je veel zit, worden de beenspieren (de grootste spieren in het lichaam) weinig gebruikt. De concentratie vetten in het bloed neemt toe en de suikers worden minder goed in het bloed opgenomen. Tijd om in beweging te komen!

Dynamisch werken

Wat is dynamisch werken? Dynamisch werken doe je door regelmatig van houding te wisselen tijdens je werk. Volgens de wetenschap levert iedere vorm van beweging gedurende de dag een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid, concentratie en productiviteit. Creëer een gezonde werkomgeving en zorg ervoor dat je zitten kunt afwisselen met beweging. TNO adviseert om de totale dagelijkse zitduur te verminderen en het zitten zoveel mogelijk af te wisselen met staan, fietsen of lopen. Ze raden aan om na elk uur 3 tot 5 minuten te bewegen.

Start vandaag nog!

Hieronder een paar tips om vandaag te beginnen met het meer bewegen tijdens het werk;

  • Begin de dag met een daily stand-up
  • Ga een stukje lopen tijdens het telefoneren
  • Ga vaker iets te drinken halen en drink uit een klein glas om sneller bij te moeten vullen
  • Probeer zo veel mogelijk om lopend of fietsend naar je werk te gaan
  • Maak tijdens je lunchpauze even een kleine wandeling
  • Loop naar je collega’s om iets te vragen in plaats van te e-mailen
  • Werk met ergonomische bureaus. Deze kun je verstellen, zodat je ook staand kunt werken.
  • Verwissel je bureaustoel eens voor zo’n grote ronde gymnastiek bal. Dit verbetert je houding en zorgt ervoor dat je meer in beweging bent.

Hoe blijft Another Concept in beweging

Ook wij moeten er regelmatig aan herinnerd worden om even op te staan, een rondje te lopen of van houding te wisselen. Toch doen we ons best om dit zo veel mogelijk te doen én anderen uit ons team hieraan te herinneren. Want hoe fitter iedereen is, des te beter werk er kan worden geleverd.