Asterisk Another Concept

20 februari, 2019

Storytelling: Alleen voor grote bedrijven?

Blog door

Maike Salakory

Storytelling is dé manier om je doelgroep te bereiken. Deze manier van marketing is al een aantal jaren in opkomst en ook in 2019 lijkt dit nog steeds een succesvolle manier te zijn om je producten of diensten te verkopen. Maar wat is storytelling nou eigenlijk en hoe pas je dit succesvol toe? Vooral voor kleinere bedrijven is het concept van storytelling niet altijd even gemakkelijk te begrijpen en om te zetten. Want waar bedrijven zoals Ikea en KPN de budgetten en het creatieve team hebben om een uitgebreide campagne op te zetten, zijn ondernemers met een midden- of kleinbedrijf veel meer gebonden aan tijd, middelen, team en geld om dit voor elkaar te krijgen. Is storytelling dan alleen weggelegd voor grote bedrijven? Another Concept zoekt het voor je uit!

Storytelling: een voorbeeld

Waarom is storytelling zo effectief? Laten we eerst eens naar een goed voorbeeld kijken om deze marketingstrategie goed te begrijpen.

KPN lanceerde eind 2018 deze reclame. Een groep gamers ontmoet elkaar voor het eerst, na maanden alleen online contact met elkaar te hebben gehad. Maar wat is de story die KPN hiermee wil vertellen? Natuurlijk, een goede internetverbinding is noodzakelijk om je social media te checken, dingen online op te zoeken en te gamen. Maar waar het vooral belangrijk voor is, is om in contact met anderen te blijven, kennis te maken met andere werelden en nieuwe vrienden te maken. En dat is precies wat KPN vertelt in deze storytelling reclame.

Waarom is deze storytelling reclame zo effectief?

Deze storytelling reclame werkt zo goed omdat deze inspeelt op gevoel. Het laat iets zien waar mensen zich in kunnen verplaatsen: het gevoel van verbondenheid en vriendschap. Hierdoor ontstaat er een emotionele connectie tussen de kijker en KPN. De reclame wordt hierdoor beter onthouden én is effectiever. Het gaat namelijk niet om het verkopen van een product, maar om een gevoel. En wie wil dit gevoel nou niet hebben?

Werkt storytelling ook voor kleine bedrijven?

Ik hoor je al zeggen “Maar KPN is een miljoenenbedrijf. Kan ik dit als midden- tot kleinbedrijf dan ook?”. Het antwoord hierop is ja! Storytelling draait erom dat jij het verhaal achter jouw bedrijf laat zien en hier mensen mee raakt. Dat kun je doen met een videocampagne op televisie of een postercampagne door het hele land, maar het kan ook stukken kleiner. Denk bijvoorbeeld eens aan een kleine videocampagne op social media, verhalende teksten op je website en de nadruk op jouw Instagrampagina te leggen op je verhaal in plaats van je producten. Wees creatief en durf iets anders te doen dan de rest!