Asterisk Another Concept

15 februari, 2019

De top 4 beste tools om jouw website te testen

Blog door

Max

Enige tijd geleden hebben we een introductie gegeven over de snelheid van websites. Nu weten we hoe belangrijk snelheid is voor jouw conversies. Vandaag gaan we een stapje verder en gaan we kijken hoe we hier actief iets mee kunnen doen. In deze blog zet ik een aantal tools op een rij, waarmee je zelf belangrijke zaken kan achterhalen over jouw website!

1. Pingdom

We starten de lijst met de speedtest van Pingdom. Het uitvoeren van de test is rechttoe rechtaan, je voert jouw URL in en selecteert de locatie waar de test uitgevoerd moet worden. Tip: Kies altijd de dichtstbijzijnde locatie.

Pingdom is een fijne tool, omdat het alle aspecten van de snelheid samenvat in een handige tabel. Jouw website krijgt een score van 0 tot 100. En somt de volgende belangrijke zaken op: Pagina grootte in MB’s, laadtijd en aantal requests.

Daarna gaat Pingdom verder met een lijst met verbeterpunten. Ieder verbeterpunt krijgt wederom een score van 0 tot 100. Daarnaast krijg je per verbeterpunt een handige uitleg wat het punt precies inhoud.

Wil je alsnog meer informatie halen uit de test? Dat kan! Pingdom geeft de mogelijkheid om meer informatie te achterhalen. Ieder onderwerp is handig gesorteerd per onderwerp.

Voer een test uit op Pingdom

2. Google Pagespeed Insights

Google Pagespeed Insights is de speedtest van Google. De snelheid van een website heeft tegenwoordig veel invloed op de vindbaarheid, daarom heeft Google haar eigen speedtest.

Het uitvoeren van een test is wederom gemakkelijk. Je vult de URL in en start de test. Het is niet mogelijk om een testlocatie te selecteren.

De resultaten van de test worden opgesplitst in twee onderdelen, mobiel en desktop. De eerste resultaten die worden getoond zijn de mobiele resultaten. Wederom krijgt jouw website een score van 0 tot 100, voor zowel mobiel als desktop. Daarna worden de knelpunten weergegeven, met links naar artikelen waarin wordt vermeld hoe de knelpunten opgelost kunnen worden.

Google Pagespeed Insights gaat minder diep in op alle kleine data, maar laat snel en duidelijk zien hoe je jouw website kan verbeteren.

Voer een test uit op Google Pagespeed Insights

3. Website Grader

De volgende tool is de Website grader van HubSpot. Om een test uit te voeren moet je de URL van jouw website en je e-mailadres invoeren.

De resultaten worden kort samengevat. Je ontvangt één globaal cijfer van 0 tot 100, daarnaast ontvang je 4 cijfers (van 0 tot 100) op de volgende vier punten: performance/prestaties, mobile/mobiel, SEO en security/beveiliging.

De resultaten gaan verder in op de vier aspecten die hierboven zijn benoemd. De tool linkt naar artikelen waarin je kan lezen je de specifieke verbeterpunten kan aanpakken.

De tool is één van de minst uitgebreide tools qua details, maar richt zich op meer aspecten dan alleen snelheid.

Voer een test uit op Website Grader

4. GT Metrix

GT Metrix is weer een populaire tool om website snelheid mee te testen. De tool combineert verschillende tools en vat deze om een gemakkelijke manier samen. Wederom ontvang je een globaal cijfer van 0 tot 100. Daarnaast ontvang je per snelheidaspect een apart cijfer. Deze tool laat dus ook heel duidelijk zien wat je wél goed doet op de website.

Voer een test uit op GT Metrix

Wat kan je nu het beste doen?

Geen van bovenstaande tests is de beste test, aangezien ze allemaal in informatie verschillen. Als je een duidelijk beeld wilt krijgen van de prestaties van jouw website, kan je het beste een mix van de tools gebruiken.