Asterisk Another Concept

29 januari, 2019

De kracht van een stand-up meeting

Blog door

Max

Lange meetings waarin veel wordt gezegd, maar geen actie wordt ondernomen. Daar is geen mens fan van en wij bij Another Concept al helemaal niet. Daarom houden we onze meetings kort, krachtig en bomvol informatie. Dit doen we door middel van een stand-up meeting.

Wat is een stand-up meeting?

De stand-up meeting is een dagelijkse meeting waarbij het hele team de dag doorneemt. Het doel van de meeting is om een beeld te krijgen van de status van de lopende projecten, maar de nadruk ligt vooral op de werkzaamheden van de verschillende teamleden.

Welke onderwerpen komen er ter sprake?

Tijdens een stand-up  beantwoord je de volgende dingen:

  • Wat heb ik gedaan sinds de vorige meeting?
  • Wat ga ik doen tot aan de volgende meeting?
  • Voor welke werkzaamheden heb ik een collega nodig of heeft een collega mij nodig?

Door deze 3 simpele vragen te beantwoorden (per project), ontstaat er per project en per teamlid een duidelijk beeld van de werkdag.

Waar wordt de meeting gehouden?

De locatie van iedere meeting mag verschillen, maar dat is geen must. Bij Another Concept houden we de meeting altijd voor het whiteboard.

De regels van de stand-up

De kracht van de stand-up zit hem in de eenvoud. Maar hier komen natuurlijk wel een aantal regels bij kijken. De voornaamste regels zijn:

  • Iedereen blijft staan (deze actieve houding verhoogt de productiviteit)
  • De meeting duurt maximaal 15 minuten

Hoe gaat dat bij Another Concept?

Bij Another Concept is er een vrije inloop tot half 10. Dit zorgt ervoor dat iedereen goed uitgeslapen aan de dag begint. De meeste teamleden van Another Concept zijn er tussen 9.00u en 9.15u. In de tijd vanaf hun aankomst tot aan de stand-up meeting bereiden we de dag voor.

De meeting wordt iedere dag door een ander teamlid geleid. Dit voorkomt dat één teamlid altijd gezien worden als meetingleider. De meeting start met het nalopen van de afspraken die iedereen intern en extern heeft. Daarna lopen we per lopend project de 3 bovenstaande vragen langs.

Aan het eind van de meeting heeft iedereen een idee van de werkzaamheden van collega’s en is de eigen agenda ook strakgetrokken. De werkdag kan beginnen!

Wij hanteren 6-urige werkdagen, benieuwd hierna? Lees onze blog: waarom wij met 6-urige werkdagen werken