Asterisk Another Concept

23 november, 2017

Hét verschil tussen Instagram en Facebook marketing

Blog door

Maike Salakory

Als social media marketeer krijg ik regelmatig dezelfde vraag gesteld: Moet ik Facebook of Instagram gebruiken om mijn publiek te bereiken? Het antwoord op deze vraag is echter niet zo simpel. Beide kanalen bieden namelijk geweldige marketing mogelijkheden, maar ze moeten wel met een ander doel en op een andere manier worden ingezet. Als je begrijpt wat hét verschil tussen Facebook en Instagram marketing is, begrijp je ook welk kanaal je wanneer in moet zetten.

De marketingdoeleinden van Facebook en Instagram

Beschouw jouw Instagram profiel als een boek. Iedere foto die je plaatst is een nieuwe pagina, en alle pagina’s bij elkaar vormen één verhaal. En als je een goed verhaal hebt zullen Instagram gebruikers het maar al te graag willen lezen! Bij het plaatsen van een nieuwe foto op Instagram is het dus belangrijk om jezelf af te vragen of de foto iets bijdraagt aan je verhaal. Pas dan heeft het een toegevoegde waarde voor je profiel en daarmee je bedrijf. Op Instagram draait dus alles om het versterken van je merkverhaal, oftewel branding.

Hoewel branding ook op Facebook een rol speelt, is deze rol aanzienlijk kleiner dan op Instagram. Inhoudelijke samenhang van berichten is hier namelijk niet zo belangrijk. Dat komt deels door het design van Facebook in vergelijking met Instagram (Op Facebook is tekst primair aan beeld en worden afzonderlijke berichten los van elkaar geplaatst. Op Instagram is beeld primair en worden foto’s weergegeven als een fotoboek) en deels door het publiek op Facebook (We lijken namelijk veel meer open te staan voor aanbiedingen en andere verkoopstrategieën op Facebook dan op Instagram). Ik zeg inhoudelijke samenhang, omdat dit niet wil zeggen dat je geen eenduidige stijl op Facebook moet hanteren. Dat moet wel, je wilt namelijk wel herkenbaar blijven. Facebook wordt hierdoor de Intertoys catalogus van social media waar je als kind doorheen bladert: Intertoys weet dat je alles wilt hebben. De truc is het om de beste prijs/actie/etc. aan te bieden zodat jij ook echt koopt.

Het verschil tussen Instagram en Facebook moge duidelijk zijn. Instagram draait om het creëren van een merkverhaal, Facebook draait om het verkopen van producten of diensten.

Hoe zet ik Facebook en Instagram succesvol in als marketing tool?

Een succesvolle Instagram pagina is zo onopvallend mogelijk (hoe gek dat ook klinkt). Je wilt dat jouw content zo veel mogelijk lijkt op organische content. Jouw bericht moet er dus net zo uitzien als de foto’s van vrienden en andere “gewone” personen. Een Instagram gebruiker die door zijn tijdlijn scrolt heeft niet door welk bericht reclame is en welk niet. Een dubbelklik op de foto is dan ook snel gemaakt.
Een succesvolle Facebook pagina is juist zo opvallend mogelijk. Om maar weer die Intertoys catalogus erbij te pakken: Aanbiedingen en nieuwe producten moeten opvallen tussen al die andere producten. Alleen dan wil je ze ook echt hebben. Woorden als actie, een leuk prijsje, opvallend beeldmateriaal en opvallende kleuren zijn een must om jouw product aan de man te brengen.

Verschillende de doelgroepen op Instagram en Facebook?

Toen Instagram nog in opkomst was gebruikten voornamelijk veel jongeren dit platform. Dit idee is blijven hangen, waardoor er vaak nog steeds wordt gedacht dat je met Instagram jongeren en met Facebook ouderen bereikt. Het is inderdaad zo dat de gemiddelde leeftijd van Facebook gebruikers iets hoger ligt dan die van Instagram gebruikers, maar dit verschil wordt steeds kleiner. Ook steeds meer “ouderen” ontdekken hoe leuk Instagram is. Of jouw bedrijf zich dus op een doelgroep onder of boven de 35 richt: de kans is groot dat je deze doelgroep zowel op Facebook als op Instagram bereikt.

Facebook en Instagram zijn kanalen die naar mijn mening allebei niet mogen ontbreken binnen jouw marketingstrategie (in de meeste gevallen). Als je maar weet hoe je de unieke krachten van ieder platform kunt benutten!

Vandaar om jou een handje te helpen hebben we een aantal blogs geschreven die van nut kunnen zijn:

blog 1: de beste dagen en tijden om te posten op instagram

blog 2: belangrijke hashtag tips voor instagram

 

blog 1: op welk tijdstip moet ik mijn facebook bericht plaatsen?

blog 2: de nieuwe advertentie mogelijkheden van facebook